Вітаю Вас Гість | RSS

П`ятниця, 19.04.2024, 07:23

Меню сайту
Форма входу
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 96
Свята в Україні
Праздники Украины
Пошук книг
Пошук
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Яндекс.Метрика
Головна » 2014 » Жовтень » 1 » Міжнародний місячник шкільних бібліотек
19:10
Міжнародний місячник шкільних бібліотек

        

      Роль шкільної бібліотеки в освіті загальновідома, існує безліч доказів того, що шкільна бібліотека має дуже важливе значення для успішності учнів. Школярі різних країн отримують освіту та готуються до життя в глобальному суспільстві. Вони мають навчитися використовувати інформацію та технології ефективно, безпечно, відповідально, творчо й критично, щоб бути повноправними творцями й учасниками суспільного життя.

       Проведення місячника – це чудова нагода привернути увагу суспільства, представників органів влади та бізнес-структур, педагогічної та батьківської громади до важливого соціального інституту дитинства – шкільної бібліотеки. Адже без спільних зусиль неможливе її успішне перетворення на технологічно оснащений бібліотечно-інформаційний центр, сучасну шкільну бібліотеку ХХІ століття, що допомагає школярам досягати успіхів у навчанні.

Історія Міжнародного місячника шкільних бібліотек

            Із самого початку свято шкільних бібліотек не мало таких великих часових рамок, як місяць. Був лише Міжнародний день шкільних бібліотек.

        Уперше його відзначилив четвертий понеділок жовтня1999 року за ініціативою ЮНЕСКО. Ця традиція швидко прижилася й поширилася в багатьох країнах світу. У 2005 році Міжнародний день шкільних бібліотек отримав офіційний статус, який був підтверджений головою Міжнародної асоціації шкільних бібліотек (IASL). З кожним роком урізноманітнювалися форми проведення свята, зростала кількість його прихильників серед бібліотекарів, учителів, дітей, батьків і тих, кому небайдужий подальший розвиток шкільних бібліотек. Тож у 2008 році Міжнародна асоціація шкільних бібліотек прийняла рішення про відзначення свята впродовж усього жовтня, аби надати цим бібліотекам більше можливості для формування в суспільстві відповідального ставлення до них і нового розуміння професії бібліотекаря, демонстрування нової ролі шкільних бібліотек у процессах модернізації освіти.З того ж 2008 року IASL почала щорічно проводити конференції, назви яких відображають становище й роль шкільних бібліотек у житті сучасного суспільства.

 

ПЛАН

проведення Міжнародного місячника шкільних бібліотек

 

 

Зміст заходів

Клас

Дата

Відповідальні

 

1. Відкриття Міжнародного місячника шкільних бібліотек. Інформування учнів  про проведення протягом 01-31 жовтня Міжнародного місячника шкільних бібліотек. Усний журнал «Незвичайні бібліотеки світу»

   1-11

     01.10

     02.10

Бібліотекар,

актив бібліотеки

   

2. Акція «Подаруй бібліотеці книгу».

   1-11

     01-31.10

Бібліотекар, учні, класні керівники

   

 3. Книжкові виставки:

- до 200-річчя від дня народження М.Ю. Лермонтова;

- «Безсмертя книги»;

- «Скарби фонду»;

- «Улюблені книги моєї родини»;

- «Козацькому роду – нема переводу»;

- «Для тебе, вчителю»;

- до 110-річчя від дня народження  М.П.Бажана

   1-11

   Протягом        місяця

Бібліотекар

 

4. Конкурс учнівських творів «Диво, ім’я якому – книга»

   5-8

    01-30.10

Бібліотекар,

класні керівники

  

5. Конкурсна програма «Юні читайлики»

   5-6

      13.10

Бібліотекар,

актив бібліотеки

  

6. Конкурс на кращу газету: «Живи, книго!»

   5-10

    01-30.10

Бібліотекар,

актив бібліотеки, класні керівники

  

7. Виховна година «Шкільні бібліотеки: двері в майбутнє».

   10-11

    06-10.10

Класні керівники

  

8. Бесіда «Книжчина лікарня».

   2-4

     14.10

Бібліотекар

  

9. Екскурсії до бібліотеки «Рада знайомству, мій юний читачу!»

    1

   06-10.10

Бібліотекар

 

10. Бібліотечні уроки:

-         «Як написати відгук на прочитану книгу»

-         «Зберегти підручник – твій обов’язок»

   5-9

  Протягом       місяця

Бібліотекар

  

11. Перегляд фільмів, презентацій:

-         Олександрійська бібліотека;

-         історія писемності, книгодрукування.

   4-10

   13-17.10

Бібліотекар

      

12. Анкетування учнів

   2-5

   01-30.10

Бібліотекар

     

13.Віртуальна зустріч з письменниками міста.

   9-11

     27.10

Бібліотекар

  

14. Підведення підсумків проведення місячника, нагородження переможців.

  1-11

     31.10 

Бібліотекар, актив бібліотеки

 

"ЮНІ ЧИТАЙЛИКИ"

Популяризація дитячого читання

Учні 3-А класу

 

Учні 2-А класу

 

 

КНИЖКОВІ ВИСТАВКИ

Поетична майстерня М.Ю.Лермонтова (1814-1841)

(до 200-річчя від дня народження)

 Вереницей идут года,

 И не видно их черты конечной.

 Лермонтов… Он с нами навсегда.

 В строй живих записан он навечно!  

                               (П. Алдахин)

 

Інформ – хвилинки біля виставки літератури

“Тої слави козацької повік не забудем”  (до Дня українського козацтва)

     Козаччина — доба небаченого піднесення народного духу, доба видатних державних, військових, церковних та культурних діячів — будівничих національної державності, які уславили Україну, зробили її знаною в усьому світі.
Історики вважають, що слово «козак» має тюркське походження і означає «вільна людини», а перша згадка про козаків датована 1492 роком.
Козацтво виникло у тяжкий для українського народу період, коли його державність була втрачена, а землі захоплені іноземними державами. Осередком козаччини стало Запоріжжя, де численні острови між рукавами Дніпра давали козакам безпеку, захист і змогу укріпитися. З XVI ст. чисельність козаків постійно зростала.
У запорозьке (низове, січове) козацтво приймали всіх, незалежно від походження та національності. Основною умовою була православна віра. Саме вона була характерною рисою духовного життя козацтва. Тому Запорозьку Січ називали «Християнською козацькою республікою».
Починаючи з перших років існування Запорозька Січ майже безперервно вела важку збройну боротьбу разом з усією Україною за віру і незалежність свого народу. Січі були притаманні ознаки республіки: власна територія, система виборних органів влади, правові звичаї, військо.
Перший з достовірно відомих козацьких гетьманів — князь, політичний і військовий діяч Дмитро Вишневецький (Байда), з яким Запорізька Січ вийшла на міжнародну арену як лідер боротьби східного слов'янства проти Кримського ханства і султанської Туреччини. Серед найвидатніших козацьких вождів — Самійло Кішка, Петро Конашевич-Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Іван Сірко, Петро Дорошенко, Іван Мазепа, Пилип Орлик та ін. Всі вони були видатними державними й політичними діячами, носіями ідеї незалежної, самостійної Української держави.
Займаючи бойовий пост між турками і татарами, з одного боку, і поляками — з іншого, козаки представляли собою живий бастіон для всього українського народу.
«Перед Богом нашим всевишнім, перед святою Покровою, перед українським народом і козацьким товариством — ім’ям моїх матері і батька, святою землею нашою клянусь, що готовий віддати всі свої сили і життя, захищаючи споконвічну свободу народу нашого рідного, дідівські вікові порядки та звичаї, незалежну і соборну Україну!» (з клятви Українського козака на вірність Україні).
Козаки піднялися у військовій справі до рівня кращих європейських армій XVII-XVIII ст., і чимало європейських правителів намагалися залучити козацтво як серйозну силу на свій бік або використати його для досягнення власних політичних цілей.
Народ ставився до запорожців з повагою і любов'ю, сприймав їх як символ мужності, честі, людської і національної гідності.
Епоха козацтва створила багатогранну, глибоку духовність, що стала гордістю і окрасою української культури.
День українського козацтва відзначається щорічно 14 жовтня в день свята Покрови Пречистої Богородиці. Свято встановлено в Україні «...враховуючи історичне значення і заслуги Українського козацтва у ствердженні української державності та суттєвий внесок у сучасний процес державотворення...» згідно з Указом Президента України «Про День Українського козацтва» від 7 серпня 1999 року № 966/99.

 

Конкурсна програма

"Моя улюблена книга - мій скарб"

6 клас

     Конкурсна програма складалася з декількох видів завдань:
-  представити себе – під час виступів діти проявили фантазію, ерудицію, креативність та артистичні здібності;
-  презентація книги – юні читачі розповідали про свого улюбленого літературного героя ; 
-  читацький щоденник - журі здійснили аналіз читацьких щоденників,враховуючи кількість   прочитаних книжок, систематичність ведення щоденника, наявність творів сучасних українських письменників та висловлювання власних думок.
Конкурс пройшов в теплій та дружній атмосфері. Учасники були нагороджені дипломами та заохочувальними призами.
Дякуємо учням  за активну участь у конкурсі!

 

 

Шановні читачі!


     Бібліотека Кременчуцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 провела в рамках Місячника шкільних бібліотек  акцію в цілях виховання бережливого ставлення до книги як до джерела знань, підвищення престижу читаючого суспільства. Акція спрямована на те, щоб поповнити фонди літературою для наших читачів (з різних галузей знань, довідкова, класична, сучасна художня, на електронних носіях та ін.).
Якщо у вас вдома є прочитані і незатребувані книги, ви можете подарувати їм друге життя. Подарувавши книгу бібліотеці, ви можете стати продовжувачем традицій благодійності. Навіть одна потрібна книга має велике значення!
Книжковий фонд поповнився на 14  примірників ( з них – українська та довідкова література, а також дитяча.)

 

 

 

 

Переглядів: 2376 | Додав: bibliotekar | Рейтинг: 4.7/9
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: